Френски депутати одобриха връщането на заграбени исторически артефакти в Бенин и

...
Френски депутати одобриха връщането на заграбени исторически артефакти в Бенин и
Коментари Харесай

Франция ще върне заграбени артефакти в Африка

Френски депутати утвърдиха връщането на заграбени исторически артефакти в Бенин и Сенегал, завършвайки законодателния развой, нужен за изпращането на обектите назад, заяви RFI.

Бенин ще получи 26 артефакта, разграбени от двореца на крал Беханзин в тогавашното кралство Дахомей в края на XIX век. Сред тях е и тронът на крал Глеле, който е в центъра на корекцията от към 70 000 африкански културни полезности, държани в музея „ Ке Бранли - Жак Ширак “. Сенегал ще си върне изцяло собствеността върху меч и ножница, които евентуално са принадлежали на военния и набожен активист от XIX век Омар Сайду Тал. Днес те са част от сбирката на Военния музей на Франция, само че сега са изложени в Дакар като част от дълготраен заем.

Депутатите утвърдиха реституциите в четвъртък с 48 гласа " за ", нито един срещу и двама въздържали се.

Бившите колониални сили в цяла Европа са изправени пред засилени претенции да върнат откраднати предмети, като Англия постоянно е в окото на бурята по повод заграбените артефакти, които пълнят рафтовете на музеите. Критиците също не пропускат и Германия, която в сряда отвори актуализирания музей в Берлин, зареден с предмети от Африка и Азия.

La loi portant sur la restitution à la République du Bénin des 26 œuvres du trésor royal d’Abomey, conservées au, est adoptée à l’unanimité des suffrages exprimés
| Photos: Statues royales, Abomey, 19e siècle
— Thomas Aillagon (@thomasaillagon)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР